Jak vybrat dětský kufr?

Každé dítě se rádo cítí důležité. A to mu můžete splnit tím, že bude mít své vlastní zavazadlo, které pro něj bude to nejkrásnější na světě. Během cestování je třeba se o takový kufr starat, a tak bude mít váš mini cestovatel o zábavu postaráno. Aby byl kufr co nejlepší, musí dítě bavit (rozumějte líbit se mu), být skladný a snadno přemístitelný. A to i pro rodiče, kteří ho budou muset občas poponést.

 

Čím byste se měli při výběru kufru řídit? Jeho...
  • hmotností,
  • rozměrem,
  • objemem,
  • materiálem,
  • počtem koleček,
  • vzhledem
  • a samozřejmě i věkem dítěte.

Věk dítěte

Znáte ten pohled, kdy je aktovka „větší než dítě“? Tak to u kufru rozhodně nechcete! I když byste rádi, aby vašemu cestovateli zavazadlo co nejdéle vydrželo, není dobré kupovat kvůli tomu větší. Takový plný kufr totiž nezvládne převážet z místa na místo, natož poponést. Nakonec budete vedle sebe mít malého nešťastníka a za sebou potáhnete nejen svůj, ale i jeho kufr. U školáka už můžete trochu zainvestovat a pořídit o něco větší a kvalitnější kousek, který déle vydrží. On už si s ním nějak poradí.

Pro jednodušší výběr u nás najdete kufry rozdělené podle věku.:

   

Hmotnost kufru je důležitá

Pro menší děti doporučujeme zvolit kufr s váhou do 2 kg a pro větší až do 2,5 kg (samozřejmě mluvíme o hmotnosti prázdného zavazadla). Proč je to důležité? Protože tato čísla jen porostou. S každou věcí, kterou do kufru vložíte, se navýší celková váha. A aby se váš malý cestovatel zvládl o svůj kufr postarat, nesmí pro něj být zátěží. Stejně tak pro vás, protože vy budete ti, kdo ho ponesou do schodů a podobně. 

Rozměr kufru

Aby byl kufr tak akorát, vždy se při výběru dívejte na uvedené vnější rozměry. Ideálně si před koupí zkuste přeměřit výšku kufru vzhledem k dítěti. Díky tomu se vyhnete nemilému překvapení, že je moc velký, nebo naopak moc malý. Pozor, nenechte se zmást! Pravidlo, že čím vyšší, tím větší, u kufrů neplatí. Některé typy jsou užší a jiné zase širší. Proto výšku berte opravdu pouze jako ukazatel poměru zavazadla k dítěti.

Pokud plánujete vzít kufr do letadla, nezapomeňte si u vaší letecké společnosti zjistit, jak velký kufr je na palubu povolený. Nejčastější rozměr je 55 x 40 x 20 cm, ale neplatí to vždy.

Objem kufru

Jednoduchá matematika říká, že čím je objem větší, tím víc věcí se do kufru vejde. Vedlejším efektem je, že s každou přibalenou věcí je kufr těžší a těžší. Proto berte v potaz věk a velikost dítěte, kterému je zavazadlo určeno. Menší děti tak ocení spíše menší objem a naopak větším dětem se bude hodit větší objem.

Naše doporučení: Pro děti do 4 let volte kufr s objemem do 21 l, 3-7letým dětem dopřejte objem 20-30 l a pro věk 8+ klidně sáhněte po objemu i nad 30 l. A jak velký kufr zvolit na týdenní tábor či školu v přírodě? S klidem vyberte objem 40-60 l.

Abyste měli představu, co se do jak velkého kufru vejde...

  • objem 19 litrů 
  • objem 40 litrů  
  • objem 68 litrů  

Berte v úvahu i počet koleček

Nejobvyklejší jsou 2 kolečka, s nimiž kufr naklopíte a táhnete za rukojeť. To je časem ověřená klasika. Nicméně, pokud byste chtěli větší komfort a snadnější manipulaci, zvolte kufr se čtyřmi otáčecími kolečky. Ten totiž můžete mít zcela položený na zemi a jen do něj lehce tlačit, případně s ním otáčet, aniž byste ho museli nadzvedávat. Zároveň ho můžete naklopit a vézt stejně jako dvoukolečkový model. Čtyři kolečka jednoznačně vítězí na letišti, kde je hodně rovných ploch. Jen si děti u takového kufru musí pohlídat, aby jim neujel z kopečka, když už se nějaký objeví.

Textilní nebo skořepinový kufr?

Textilní kufry

Výhodou textilního kufru je nižší cena, menší hmotnost a praktické postranní kapsy, do kterých mohou děti uložit věci, které budou potřebovat během cesty. Díky tomu nebudou muset kufr otevírat celý, jen aby si vyndali jednu maličkost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že pokud se o kufr má dítě starat samo, je ten textilní praktičtější, a to díky jednomu neoddělenému prostoru "vaně". Dítě totiž vždy ví, kde hledat. :)

Textilní kufry obvykle mívají nižší hmotnost, ale zároveň i kratší životnost. Při nešetrném zacházení se mohou poškodit, a proto jsou vhodné spíše jako kabinové zavazadlo. Pokud je budete chtít dát do zavazadlového prostoru, určitě je obalte ochrannou fólií. I tak do nich ale raději nedávejte křehké věci, které by se při promáčknutí kufru mohly poškodit.

Zároveň je třeba si dát pozor na to, že různé značky používají různě kvalitní textilie. Navíc údržba zašpiněného textilního kufru je trošku náročnější než u toho skořepinového.

 

Skořepinové ABS neboli plastové kufry

Skořepinové kufry jsou sice o něco dražší než textilní, ale má to své důvody. V plastovém kufru se nemusíte bát poškození křehkých věcí, protože se nepromáčkne. Také je to materiál, který nepromokne a zároveň ho při zašpinění stačí otřít hadříkem a je to. Delší životnost je samozřejmostí. Navíc plastový kufr mohou děti použít i na sezení, když už jsou hodně unavené.

 

Posledních pár tipů

  1. Pro malé děti by měl být kufr zábava, aby o něj neztratily zájem. Proto je zásadní zvolit ten nejhezčí obrázek (pro každého může být ten nej jiný). Pokud navíc pořídíte kufr a odrážedlo v jednom, unavené dítě si na něj sedne a vy ho potáhnete. Uvidíte, že mu tím zpříjemníte zdlouhavou cestu.
  2. Školákům už kufr vydrží pár let, takže při výběru designu berte v potaz, že za tři roky se jim dětský obrázek už nemusí líbit. Dokonce byste se mohli dozvědět třeba to, že je trapný. :) My dbáme na kvalitu kufrů, které nabízíme, takže při výběru u nás mohou dětem vydržet déle, než byste čekali.