Příruční zavazadlo do letadla: Jakou zvolit velikost?

Blíží se období letních dovolených a mnoho z nás se těší k moři. Pokud ještě nemáme vybráno, kam letos poletíme, usilovně na tom pracujeme a prohlížíme nabídky cestovních kanceláří. Představujeme si, jak ležíme na pláži, koupeme se v moři, skáčeme do bazénu s azurově modrou vodou, prozkoumáváme neznámá místa a večer si užíváme zaslouženého odpočinku.

Tomu všemu ale předchází těšení se a příprava na den D, kdy konečně vyrazíme na cestu. Někteří z nás balí týden dopředu a jiní věci nahází do kufru den předem a potom to přijde. Kufr je plný k prasknutí, zkoušíme si na něj sednout a zapnout ho. Konečně, podařilo se! No jo, ale co když si na dovolené koupíme něco na památku? Kam to dáme?

Abychom se této situaci vyhnuli, je dobré s předstihem zkontrolovat, jestli máme dost velké kufry a klidně si zkusit nanečisto zabalit. To platí nejen u dospělých, ale i u dětí. Nesmíme zapomenout na to, že děti s sebou potřebují nejen oblečení, ale také své oblíbené plyšáčky a hračky. Navíc neznám dítě, které by se z dovolené vracelo bez úlovku jako nový plyšák (samozřejmě co největší), nafukovací žralok, tričko a podobně.

Na palubu letadla si můžete vzít i příruční zavazadlo nebo kufr

Kromě kufru, který na letišti dáme do zavazadlového prostoru, můžeme využít i příruční zavazadlo. To je vhodné na osobní věci, které chceme mít při ruce. U dětí to bývá třeba oblíbený plyšáček na uklidnění, polštářek nebo deka. Příruční taška se hodí také na nákup z letiště nebo třeba jako rezervní místo na úlovky z dovolené.

Toto kabinové zavazadlo je možné vzít na palubu letadla a většinou musí mít takovou velikost, aby se vešlo buď pod sedadlo před námi, nebo do úložného boxu nad hlavou. Každá letecká společnost má určené, jak velké zavazadlo si můžeme vzít na palubu zdarma. Jak to tedy aktuálně vypadá?

Příruční zavazadlo do letadla - rozměry  

ČSA Czech Airlines

třída Economy

55x45x25 cm

max 8 kg

SmartWings

všechny třídy

55x45x25 cm

max 8 kg

Emirates

třída Economy

55x38x22 cm

max 7 kg

Easy jet

všechny třídy

45x36x20 cm

max 15 kg

Ryanair

všechny třídy

40x25x20 cm

max váha neuvedena

Wizz Air

všechny třídy

40x30x20 cm

max 10 kg

Všechny rozměry jsou platné k 23.2.2024. Rozměry jsou určené pro přepravu palubních zavazadel zdarma. U většiny leteckých společností si lze za příplatek předem zakoupit možnost vzít si na palubu i větší palubní zavazadlo obvykle do 55 cm a 10 Kg. Před odletem si prosím parametry pro přepravu palubních zavazadel zjistěte u vaší letecké společnosti. 

Tipy na příruční zavazadla do letadla pro děti i dospělé

Největší příruční zavazadlo do max. výšky 55cm si můžete vzít u společností SmartWings, Emirates a ČSA Czech Airlines.

Inspirace na palubní zavazadla pro děti u těchto společností:

  

Inspirace na palubní zavazadla pro dospělé u těchto společností:

 

Inspirace na menší příruční zavazadla pro děti do max. výšky 45 cm:

 

Inspirace na menší příruční zavazadla pro dospělé do max. výšky 45 cm:

  

Inspirace na malá kabinová zavazadla jen pro to nejdůležitější pro celou rodinu.

  

 

Teď už jen stačí pár kliknutí myší, vybrat ideální dětské zavazadlo, nebo palubní zavazadlo pro dospělé, chvilku počkat, než kufr dorazí k vám domů a můžete vesele balit a vyrazit na cesty.

 

Bude vás zajímat: Jak vybrat dětský kufr