Jak velký kufr zabalit na školu v přírodě nebo tábor?

Plánujete vyslat děti na školu v přírodě nebo na tábor a nevíte, jak velký kufr jim připravit? Měli jsme stejné dilema, a proto jsme zkušebně zabalili dětem věci do několika různě velikých kufrů. Ty jsme pro vás potom vyfotili, ať vidíte, jak se do nich věci vešly.

Zkušená matka radí...

Zkuste zabalit orientačně předem (včas!). Vezměte si k ruce seznam věcí s sebou a vše dejte na jednu hromadu. Nezapomeňte ani na náhradní boty, které zabírají nejvíc místa. Vše naskládejte do zavazadla, co máte doma a uvidíte, jestli má tu správnou velikost, kterou potřebujete. Nezapomeňte, že zabalený kufr by uvnitř měl mít i volné místo, případně expandér. Během pobytu totiž věci vždy záhadně nabobtnají a navíc děti neumí skládat a rovnat tak hezky jako maminky.

Velikost kufru okolo 40 l

Na zkoušku jsme si vzali LEGO kufr urban 40 l. Do něj jsme balili dětským stylem. To znamená žádné úhledné skládání, žádné využívání každého volného místa, žádné vycpávání mezer menšími předměty. To děti prostě nedělají. Vše ze seznamu na školu v přírodě se do kufru vešlo tak akorát, včetně pár věcí navíc a plyšáka. Víc do něj ale nedáte! Kufr byl úplně plný a nezbylo žádné volné místo (a to je vždy třeba). Takovýto kufr se hodí pro minimalistické balení, případně když máte v plánu k němu přidat ještě batoh nebo třeba sportovní tašku. Některé děti dávají přednost tomu, že mají část věcí v batohu na zádech a zbytek v kufru, protože se jim tak lépe rozloží váha. Hlavně menší děti ocení, že nemusí manipulovat s velkým zavazadlem.

Kufr velikosti M

Tak označujeme kufry střední velikosti, které jsou větší než palubní zavazadlo a zároveň menší než veliké kufry. Mívají cca 60 - 80 litrů a jsou ideální nejen na školu v přírodě, ale také na 14denní tábor. U těchto kufrů pozor! Čím větší, tím těžší a horší manipulace. Proto v naší nabídce pro juniory najdete pouze větší kufry M vybrané s ohledem na jejich váhu.

Podle seznamu jsme na zkoušku zabalili věci do textilního kufru 74 l a také do skořepinového Joummabags 68 l. Musím říci, že se do nich vešlo vše, včetně holinek a náhradních bot a ještě zbylo i volné místo. Pro dítě mladšího školního věku bych zvolila textilní kufr, který díky jedné velké „vaně“ může sloužit jako skříň. Při otevírání se s ním lépe manipuluje a děti v něm snadněji najdou věci, které zrovna potřebují. Skořepinový kufr nám také vyhovoval, jen bych ho doporučila spíše dětem staršího školního věku.

Textilní kufr 74 l

 Skořepinový Joummabags 68 l

Menší kufr v kombinaci s cestovní taškou

Další možností je zkombinovat kufr velikosti 34 - 40 litrů s cestovní taškou. Tyto kufry mají rády především děti do 10 let, a to kvůli snadné manipulaci. Z vlastní zkušenosti doporučuji dát do cestovní tašky náhradní obuv a další „špinavé věci“ a do kufru vše ostatní. Cestovní tašku můžete zaháknout za madlo kufru, díky čemuž budou zavazadla vždy pohromadě.

Pozor! Abych předešla ztrátě malé cestovní tašky, osvědčilo se mi označit jí visačkou a hlavně do ní přibalit sladkosti. Toto cenné zboží si děti vždy bezpečně ohlídají. :)

Cestovní taška na kolečkách

Pokud zrovna neholdujete kufrům, můžete dětem zabalit do cestovní tašky na kolečkách. Stěny jsou látkové, ale přesto pevné. Díky tomu se dovnitř vejde víc, než se na první pohled zdá. Taška je navíc lehká a skladná. Po vyprázdnění ji jednoduše splácnete a zasunete třeba pod postel, na skříň, nebo klidně i do skříně. Obrovskou výhodou takovéto cestovní tašky je nejen to, že má kolečka, ale má i vytahovací rukojeť, takže manipulace s ní je stejně snadná jako s kufrem. Malí cestovatelé oceňují také jeden velký úložný prostor, kde je vše pohromadě a není třeba kvůli každé maličkosti prohledávat boční kapsy. I když věci rozhrabou, vždy je najdou na stejném místě - v té jedné velké „kapse”. Tyhle tašky se velikostně pohybují kolem 50-60 litrů, což je tak akorát na školu v přírodě nebo čtrnáctidenní tábor.

 

Přečtěte si také: Balíme na školu v přírodě či tábor - rady a tipy zkušené maminky Veroniky.

Pokud stále nevíte, jaký kufr zvolit, kontaktujte nás. Velice rádi vám poradíme.

Už jste se rozhodli jakou velikost? Vyberte si: