Balíme na školu v přírodě či tábor - rady a tipy

Balíme na školu v přírodě či tábor - rady a tipy zkušené maminky Veroniky

Čas škol v přírodě a letních prázdnin se blíží a přichází tak na řadu otázka co dětem zabalit a co nechat doma.

Většině dětí balí věci maminky, které zabalí pro jistotu věcí více – co kdyby byly potřeba. Ano, opravdu mohou být potřeba. Tatínkové mají opačný přístup. Ti by zabalili věcí co nejméně – dvě trička na 14 dní je tak akorát, stejně bude teplo. Možná na tom něco je.

Ideální variantou je vydat se zlatou střední cestou a udělat kompromis mezi dvěma přístupy.

Ve většině případů dostanou děti seznam věcí, které mají mít s sebou, pokud tomu tak není, nic se neděje i s tím si hravě poradíte.

 

První otázkou při balení není, co zabalím, ale do čeho vše zabalím.

Pokud nebude od organizátora jasně dané, že děti mají mít vše zabalené v krosně, protože si věci kus cesty budou muset samy nést, určitě doporučujeme balit vše DO KUFRU. Ten má totiž velkou výhodu v udržení pořádku. Nahradí vlastně skříň. V kufru se mnohem lépe věci hledají a tím pádem, pokud dítko potřebuje rychle najít suché ponožky, tak nemusí vyházet vše a tím způsobit pro další dny totální chaos ve všech věcech. Jak velký kufr vybrat si přečtěte ZDE.

  

Jaký je ideální rozměr kufru?

Přichází na řadu balení věcí a ne vždy máte doma při ruce ideální rozměr. Doporučujeme zkusit si zabalit orientačně minimálně týden předem. Pokud na poslední chvíli zjistíte, že sice doma kufry máte dva, ale jeden je malý a druhý obří „loďák“, který je na dítě opravdu neúměrně velký, pak Vám zbytečně nastane stresová situace.

Připravené věci si dávejte stranou, až budete mít vše, pak zkusíte, zda zavazadlo, které máte doma, bude akorát. Na co si dát velký pozor je skutečnost, že věci budou na konci pobytu zabírat mnohem více místa než na začátku. Je tedy potřeba počítat i s tím, že až dobalíte, musí tam být další místo - prostor. Záhadné nabobtnání věcí není zas až tak velkou záhadou. Vše je způsobeno tím, že věci již nebudou úhledně srovnané.

Další praktické rady, které na seznamu nenajdete

  • Pro menší děti můžeme doporučit variantu „balíčků“ na každý den. Daný balíček bude obsahovat spodní prádlo, ponožky, tričko, pozdrav od rodičů a třeba i nějakou sladkost – nedoporučujeme nic s čokoládou, která se v teple rozpouští a dítko upatlá. Kraťasy nebo tepláky si děti zvládnou vyndat a není potřeba velkého množství. Větší děti již balíčky nepotřebují a tábor zvládnou i s menším počtem triček než je počet dní dané akce.
  • Dobré je přidat dlouhé nohavice i dlouhý rukáv. Ne vždy se počasí vydaří a děti mají aktivity někdy i v nočních hodinách, kdy může být chladněji.
  • Dále co by dítě mělo mít, jsou holínky a náhradní tenisky. Bohužel náhradní obuv zabírá vždy hodně místa, ale nutná je. Někdy si děti vozí vlastní spacáky.
  • V některých případech je třeba zabalit i lékárničku – stává se na školách v přírodě. Pokud tomu tak je, jste na to vždy předem od organizátora upozorněni. Léky, obvazy a dalším vybavením lékárničky nevyplňujte volná místa v kufru, ale dejte je do jedné uzavíratelné krabičky ideálně plastové, aby bylo vše na jednom místě a okamžitě k dispozici. Většinou děti podepsané lékárničky předávají na začátku pobytu učitelce, která je v případě potřeby použije.
  • Co by ještě děti měly mít je určitě baterka, kšiltovka, pláštěnka, batůžek se zapínáním na hrudi, dopisní papír, známky a obálky i pero na psaní. Pro menší děti můžete obálky nadepsat adresou i olepit známkou – je pak větší šance, že Vám dopis dorazí. Doporučujeme i opalovací krém – u toho je ovšem riziko, že ho děti nepoužijí, ale třeba budou mít osvíceného vedoucího, který jim to připomene.  
  • Peněženku s hotovostí, přiměřenou věku dítěte a délce pobytu. Protože slouží k drobným nákupům jako je zmrzlina, sladkosti, pohledy atd. Opravdu není dobré dávat dětem přemrštěné částky, které by mohly vyvolávat u dalších dětí pocit závisti.
  • Některé děti ocení, když mají s sebou knížku, časopis nebo skicák s pastelkami.

Co dětem nebalit 

Nechte doma mobilní telefony. Dětem prospěje, když budou „bez signálu“. U menších dětí způsobuje telefonování z tábora mnohem více stýskání. Nedávejte dětem ani jinou drahou elektroniku a ani velké hračky např. plyšáky. Pokud trvají na hračce, je dobré vybrat nějakou malou.

Když máme vše připravené

Až budete mít všechny věci připravené i se zavazadlem, ukažte dětem, kde co mají – klidně 2x. Přidejte i tašku na špinavé prádlo, aby mohlo být odděleno od čistého.

Do autobusu, který děti poveze na tábor, dejte dítěti batoh s lahvičkou s pitím a krabičkou se svačinou. Kufr bude v zavazadlovém prostoru.

 

Určitě to bude skvělý zážitek a ještě lepší shledání.

Nezapomínejte dětem psát dopisy či pohledy. Ideálně v den odjezdu hned jeden poslat, děti to velmi ocení.

Až se Vám dítko vrátí, je možné, že bude chybět třeba jedna ponožka. To se stává.

Dobrodružství zdar!