Jak dětem zpříjemnit cestu letadlem

Cesta letadlem může být pro děti skvělým zážitkem, ale také pravým opakem. Proto je třeba se předem připravit. Do palubního letadla zabalte oblíbenou hračku, nějakou hru a třeba i ten věčně proklínaný mobil se bude hodit.

Hrajte si

Čím méně se děti budou nudit, tím příjemnější let vás čeká. V neobvyklých situacích děti uklidňuje komunikace s rodiči a když probíhá prostřednictvím hry, je to ještě lepší. Ať už zvolíte třeba hledání tvarů zvířat, budov, nadpřirozených bytostí atd. v mracích, nebo vědomostní kvízy, určitě zabodujete. Můžete si zahrát i slovní fotbal, Černého Petra nebo zkusit chytré vějíře. Pokud máte doma vášnivého čtenáře, nezapomeňte přibalit knížku a časopis. Malému Picassovi zase vezměte blok s pastelkami a klidně i omalovánky. U menších dětí nesmí chybět oblíbený plyšák, ale zabírá také koupit novou neokoukanou hračku, určitě zabodujete i divadlem s maňásky, kteří cestují na úžasnou dovolenou.

Elektronika povolena

Pro zabavení dětí během dlouhého letu se nebojte sáhnout ani po mobilním telefonu, notebooku s filmy a seriály nebo třeba MP3 s oblíbenou hudbou či pohádkami. Vybrané lety umožňují připojení k internetu za poplatek. Hlavně nezapomeňte na sluchátka a přibalit můžete i USB kabel (v některých letadlech je možné zařízení dobíjet).

Malý spáč

Na některé děti má letadlo podobný uspávající efekt jako auto. V takovém případě rozhodně nezapomeňte na masku na oči a  cestovní polštářek , který uleví páteři a dětem zajistí pohodlnější spánek.

Něco na zub se hodí

Pro příjemnější cestu můžete do letadla s klidným svědomím vzít i svačinku jako pečivo, bonbóny, sušenky, křupky, oříšky, tyčinky a pití zakoupené za bezpečnostní kontrolou (zabalené a s účtenkou). Pozor si dejte na ovoce, zeleninu a uzeniny. Do některých států je zakázané je dovážet. Dětskou tekutou stravu můžete vzít pouze v množství nezbytném na dobu letu (může to být i více než 100 ml). Jídlo by mělo být zabaleno v původním obalu.

Pozor na množství kapalin!

Nezapomeňte, že kapaliny v příručních zavazadlech je možné převážet v maximálním množství jen 100 ml. Tekutiny, aerosoly a gely musí být vloženy do průhledného opakovaně uzavíratelného sáčku o celkovém objemu maximálně 1 litr a rozměrech 20 x 20 cm. Proto se hodí sada toaletních lahviček, které splňují parametry pro leteckou přepravu.

Do letadla můžete vzít i léky. Kapalné léky na předpis nemají objemová omezení a mohou být převáženy ve větším množství než 100 ml, jestliže jsou ze zdravotních důvodů nezbytné během cesty. Avšak vždy je třeba to nahlásit při bezpečnostní kontrole na letišti a doložit předpis od lékaře.

A co kočárek?

Dětský kočárek si sice na palubu letadla vzít nemůžete, ale do zavazadlového prostoru už ano. Některé společnosti dokonce kočárky vyndavají z letadla jako první. A to se hodí. :-)

Teď už stačí jen zabalit, obrnit se trpělivostí a vyrazit na cestu. Přejeme příjemný let. ;-)

 

Článek má pouze informativní charakter. Podmínky se mohou v čase a v závislosti na letecké společnosti měnit. Proto si raději vždy před cestou ověřte, co si na palubu letadla můžete vzít a co ne.

Zdroje: www.eurowings.com/cz, www.esky.czwww.letuska.cz, www.eduzin.cz, rockpoint.cz

Mohly by vás zajímat také články:

 Pracovní listy Djeco pro předškoláky ke stažení Zdarma »