Praktické svačiny na cesty

Celý rok cestujeme, ale teď teprve přichází ta hlavní sezóna. Sluníčko nás vždy bezpečně naláká ven a my se směle vydáváme za dobrodružstvím. Jako máma a zároveň vrchní zásobovač s sebou vždy nosím něco dobrého k snědku. A protože v tom mám hodně zkušeností, rozhodla jsem se s vámi podělit o tipy na praktické svačiny na cesty.

Něco na zobání

Moje děti jsou žrouti, a proto podle délky výletu mívám více či méně plný batoh jídla (většinou více). Na krátké procházky beru vždy něco na zobání, co zažene chuť a částečně i hlad. Mezi naše osvědčené rychlovky patří nakrájené ovoce, zelenina a k tomu oblíbené sušenky či kukuřičné křupky. Abych to v batohu nerozmačkala, používám malé svačinové krabičky, které nezaberou moc místa. Pro sebe si většinou přibalím mix ořechů nebo proteinové tyčinky.

Pro menší děti

Dokud byly děti menší, všude jsem nosila opakovaně použitelnou kapsičku na dětskou stravu. Někdy jsem do ní rozmixovala čerstvé ovoce či zeleninu a jindy jen na rychlo přelila koupenou přesnídávku ze skleničky. Z kapsičky se totiž dítko pohodlně nají samo a nemusím se bát, že někde praštím s batohem (i to se občas stává 😃 ) a budu ho mít plný rozbitého skla.

Když se mi chce péct…

Praktické jsou také pečené věci, které vydrží. Typicky třeba šneci z listového těsta se šunkou a se sýrem. Po těch se vždy zapráší, i když by s přehledem vydrželi i dlouhou cestu. Pro dobití energie je fajn mít u sebe i něco sladkého, takže občas upeču muffiny nebo jakoukoli buchtu, která mě napadne. Prázdná krabička na konci dne mluví za vše.

Delší cesty potřebují něco víc

Na delší cesty vždy vezeme malé řízečky. Bez těch to prostě nejde. 😃 Velký úspěch mají také toasty se šunkou a se sýrem. Někdy na cestu přibalím i obložený chleba nebo celozrnné rohlíky s pomazánkou, případně s čerstvou šunkou. To však raději vždy sníme hned při první občerstvovací pauze, aby se to nezkazilo. Zjistila jsem ale, že když zkáze podléhající jídlo uložím do termotašky, v pohodě vydrží i delší dobu.

Pitný režim je základ

Kdykoli odcházíme z domu, každý z nás si nese v batůžku lahev s pitím. Většinou je to čistá voda, ale někdy i šťáva a v chladném počasí převážně čaj a pro dospělé klidně i termohrnek s kafíčkem. Aby si pití udrželo stálou teplotu, rádi využíváme termolahve, které v létě udrží pití krásně studené a v zimě naopak příjemně teplé.

Tipy na závěr

Není na škodu mít u sebe vždy samotné čerstvé rohlíky. Těmi se zavděčíte nejen malým cestovatelům, ale i těm o něco větším.

Naše oblíbené muffiny

A tady je recept na muffiny, které děti milují (nejen proto, že jsou v nich kousky čokolády):

  • ½ hrnku polohrubé mouky,
  • ½ hrnku hladké mouky,
  • ½ hrnku cukru,
  • ½ prášku do pečiva (prdopeč😄),
  • ½ hrnku mléka,
  • ¼ hrnku oleje,
  • 1 vejce.

A teď to nejdůležitější… 1 čokoláda na vaření, rybíz (případně jiné ovoce, které uznáte za vhodné).

Jak na to? Nejprve smíchám všechny sypké suroviny, poté přidám ty tekuté a pořádně promíchám buď ručně metličkou, nebo mixérem. Poté nakrájím celou tabulkovou čokoládu a ručně přimíchám do těsta. Zjistila jsem, že čím jsou děti menší, tím víc ocení, když si odliji bokem část těsta a přidám do ní trochu kakaa (nejlépe holandského). Mají potom pocit, že ty hnědé muffiny jsou víc čokoládové. 😄

Silikonovou formu vymažu máslem, do klasické ocelové/teflonové formy vložím papírové košíčky (na cesty je to praktické) a naliji těsto. Pokud přidávám ovoce, naplním košíčky jen do poloviny, poté dám ovoce a následně zaliji ještě trochou těsta. A ještě takový malí tip: Děti milují mini muffiny, na které používám silikonovou formu na mini bábovky. Dají se sehnat i různé motivy malých formiček, takže máme doma na každé roční období (Vánoce, Velikonoce aj.).

Peču na 180 °C cca 23-30 min.