Co děti využijí na cestách i ve škole?

Polovina prázdnin je tady a letní počasí nás přímo vyzývá k cestování. Užíváme si malé výlety i daleké cesty k moři. Zároveň se nezadržitelně blíží první školní den a my se na něj pomalu začínáme připravovat. Někteří už nakupují vše, co je napadne, a jiní budou jako každý rok improvizovat na začátku září. Ale všichni teď můžeme využít toho, že některé věci upotřebíme jak při prázdninovém cestování, tak potom ve škole.

Nevyhnutelně přijde hlad a žízeň

Kdykoli s dětmi vyrazím kamkoli, vždycky dopředu vím, že to přijde... Ať už jedeme do obchodu na větší nákup, na hřiště, koupaliště, vyrazíme na výlet na kole, nebo na túru či jen krátkou procházku... Po chvíli přichází na řadu výroky typu: „Mami, já mám žízeň.“, „Mám hlad. Máš s sebou něco dobrého?“ A protože své děti znám, tak jsem vždy připravena.

Na pití jsme si oblíbili Zdravou lahev, kterou beru nejen na naše společné cesty, ale bude se hodit i do školy. Z dětství si pamatuji svačiny jako slisovaný rohlík v ubrousku a někdy i v igelitovém sáčku. Jíst se to dalo, ale dávám přednost trošku normálnějšímu tvaru svačiny, a tak místo sáčku používám svačinové boxy. Máme různé velikosti a obrázky. Na svačinu do školy jsou tyhle krabičky k nezaplacení a čím víc, tím líp. ;-)

Kam to dát?

Když nechci pití a svačinu nosit u sebe, je třeba hodit to na hrb dětem. :-) Praktické jsou vaky na záda, které v létě používáme na kratší procházky a během školního roku se hodí na oblečení na tělocvik nebo přezůvky.

Hlavně být vidět!

Občas chci dětem v létě dopřát dobrodružství, které si jindy neužijí, a tak podnikáme akce jako noční bojovka, večerní hledání pokladu, letní kino nebo sledování ohňostroje. To jsou chvíle, kdy začíná padat tma a vytahujeme baterky. Střídáme čelovky a klasické svítilny, které si věšíme na reflexní klíčenku na krk (ta se během školního roku bude hodit na čip nebo klíč od skříňky). Reflexní prvky udržují děti hezky viditelné a v bezpečí. Osvědčily se mi hlavně reflexní pásky a elastické šle. Když máme na starost celou bandu dětí, dáváme jim i reflexní vesty. Ty opravdu nejde přehlédnout. Použít můžete i LED klipy na boty, které jsou skvělé třeba při noční bojovce.

Všechny reflexní prvky oceníte hlavně na podzim a v zimě, kdy děti budou chodit do školy a ze školy za šera nebo dokonce úplně za tmy. Na podzimní a zimní oblečení používám i reflexní nažehlovačky, u kterých nehrozí, že je děti někde zapomenou.

Není na co čekat

Takže nezapomeňte... Svačinové boxy, lahve na pití, vaky na záda a reflexní prvky se vám budou hodit nejen během školního roku, ale už teď v létě.

Mohly by vás zajímat také články:

Bezpečnost na cestách - viditelnost chodců