Sluneční clona nebo roletka?

Jaké stínítko do auta proti sluníčku vybrat na zadní boční okna, aby už dětem nesvítilo do očí a zároveň se mohly z okna dívat? Sepsali jsme pro vás pozitiva i negativa, včetně našich zkušeností, třeba vám pomůžeme při rozhodování.

Typy stínítek proti sluníčku do auta

Sluneční clona do auta

Jsou nejpoužívanější stínítka a to především díky své ceně a univerzálnosti a praktičnosti.

Výhody

  • rychlé a snadné umístění pomocí přísavek
  • přes clony lze vidět ven
  • díky přísavkám lze umístit kamkoliv a do jakékoliv polohy
  • rychlé sundání
  • Jednoduché složení do malého rozměru a uschování do kapes auta.
  • Omezí zvyšování teploty slunečním zářením ve vozidle a ohřívání interiéru či dětských autosedaček i během parkování na sluníčku.
  • Clony označené elektrostatik drží bez použití přísavek a lze je opakovaně sundávat a nasazovat.

Nevýhody

  • Malé děti během jízdy samy sundají když už sluníčko nesvítí a když se znovu rozsvítí, je třeba zastavit na znovu umístit, pokud se rodič nemůže natáhnou až k oknu dítěte.
  • Přísavky se lehce ztrácejí, nebo nemusí dobře držet a clona padat. (Náhradní přísavky lze koupit za pár korun v domácích potřebách)

TIP 1: Aby přísavky pořádně na okně držely, před přisátím je lehce navlhčete.

TIP 2: Při výběru věnujte pozornost rozměrům clony. Rozmyslete se, zda-li vám stačí klasický rozměr, který bývá menší než okno, nebo si v naší nabídce můžete vybrat clonu s větším rozměrem.

 Všechny clony v naší nabídce si prohlédněte ZDE v sekci DO AUTA

Roletka do auta

Roleta do auta je další v řadě oblíbených stínítek, především díky své estetičnosti a praktičnosti.

  • Design
  • Snadné umístění pomocí přísavek a také také pomocí háčků
  • Přes roletky lze vidět ven
  • Díky přísavkám lze umístit kamkoliv a do jakékoliv polohy
  • Nemusí se sundávat při setmění a hledat, kam roletku schovat. Roletka je rolovací - zůstává na místě a pouze se vytáhne nebo zatáhne dle potřeby.
  • Omezí zvyšování teploty slunečním zářením ve vozidle a ohřívání interiéru či dětských autosedaček i během parkování na sluníčku. 

Nevýhody

  • Roletky na přísavky mohou někdy padat, stejně jako clony (před přisátím přísavku navlhčete, aby lépe držela). Není to ale pravidlo, jelikož roletky v naší nabídce mají kvalitní přísavky. Kdyby se i tak dělo, přísavky lze dokoupit v domácích potřebách či použít háčky.
  • Nezakrývá celé okno

Roletky Kaufmann nebo Seven?

V naší nabídce najdete většinou roletky dvou firem: Kaufmann x Seven. Obě firmy mají roletky kvalitní. Největší rozdíl najdete v materiálu textilie. Roletky Kaufmann mají stínící plochu z pevného plastového materiálu s dírky. Stínící plocha roletek Seven je z lehké textílie. 

Všechny roletky v naší nabídce si prohlédněte ZDE v sekci DO AUTA

Naše recenze

Sami také používáme clony i roletky. Zatím se nám nestalo, že by nám díky přísavkám clony nebo roletky padaly. jak jsem se dočetla v diskuzích. Přísavku stačí lehce navlhčit a drží. Přísavky udrží lépe clonu, než roletku, jelikož je lehčí. Občas se stane, že se nám přísavky někam zatoulají :).

Při delších cestách se nám stává, když zajde sluníčko, že si ji náš drobek sám sundá, smotá a uklidí, ale pak při opětovném záření si ji sám neumí nasadit. Pak je třeba zastavit a clonu znovu nasadit. V tomto mají roletky výhodu, děti si ji mohou vytáhnout a zatáhnout dle potřeby. Roletku můžete také vytáhnout jen do půlky, kdy dítě může koukat pořádně ven a zároveň mu nesvítí přímo do očí. S první roletkou na přísavky jsme měli zkušenost, že nám často padala po zatáhnutí. Ale byla to roletka reklamní, tak jsme od ní taky nic moc nečekali. Před rokem jsme si pořídili roletky Kaufmann, které máme v nabídce. Ty jsou perfektní, zatím pořád drží a fungují.

Žádná univerzální clona ani roletka do auta nezakryje 100% okno, ale čím je větší, tím větší plochu zastíní.

Clony, roletky i fólie pouze stíní přímému sluníčku, není žádná, která je úplně nepropustná (řidič musí přes okno vidět). Pokud máte miminko a rádi by jste mu dopřáli příjemný stín i přítmí, v tomhle případě je nejlepší jediná věc - látková plena přes okno. Pozor! nikdy nepřehazujte plenu přes autosedačku! Pod plenou, v malém prostoru může teplota vzduchu mnohem více stoupat.

 

Další možnosti zastínění 

Fólie - nalepovací clony

Malé děti rády loupou perníček, stejně je to i s fóliemi.

Pokud nechcete clonu ani roletku, existují také nalepovací stínicí fólie. Pouze ji nalepíte na okno a nikdy nespadne. Příjemně stíní, ale někdy ve velmi slunečných dnech i tak doporučujeme doplnit stínítkem. Určitě si myslíte že to vypadá dobře, což ano. Dítě může mít ale jiný názor. Obě naše děti baví cokoliv odlepovat, tak by ty odlepené kraje u nás určitě nevypadaly dobře. Navíc, pokud se jim fólie podaří strhnout a pomačkat, před znovu nalepením se musí namočit do teplé vody a pak vyhladit, což za jízdy není možné.

Velikostně fólie mají také menší rozměry, tak nezastíní celé okno. Fólie v našem obchodě nenabízíme.

Profesionální zastínění

Pokud chcete zastínění - ztmavení celého okna a už se o nic nestarat, můžete se obrátit na specializovanou firmu, která vám na míru polepí zatmavovací fólií, která bude 100% držet několik let. Zde musíte počítat s větší investicí. 

Další možnosti - Látková Plena, kšiltovka, sluneční brýle

Když proti opravdu silnému sluníčku nic nepomáhá? Vybavte děti kšiltem a slunečními brýlemi. Miminkům nejlépe stíní látková plena přes okno. Plena v okně ale není nijak estetická ani bezpečná. Řidič by měl přes okna vidět.

Možnosti stínění v autě si můžete v našem obchodě prohlédnout ZDE v sekci DO AUTA