Svačina hravě aneb Kam s ní?

Do čeho zabalit svačinu dětem do školy? 

V době, kdy děti mají těžké aktovky, bývá někdy „oříšek“ zabalit svačinu, tak aby nebyla rozmačkána učebnicemi a sešity, ale také aby zbytečně nezabírala moc místa.

Po prvním týdnu školní docházky bude jasné jak velkou svačinu pro potomka připravit. Nemá smysl dávat dětem přehnaně moc jídla, pokud ho nesní. Dochází tak k plýtvání s potravinami a to není ani ekonomické ani ekologické. Svačina by měla být taková, kterou dítě s chutí sní, protože hladové dítě se nedokáže soustředit, je unavené, plačtivé a škola ho nebaví, protože mu nejde tak jak by si třeba přálo.

Existuje množství způsobů jak zabalit svačinu.

Obsah:

  • Svačinový box
  • Látková taška na svačinu
  • Set boxu a láhve
  • Láhev na pití do školy
  • Termoláhev do školy
  • Tip závěrem

Svačinový box

Nejlepší ochranu proti pomačkání zaručí plastová krabička na svačinu. Některé boxy mají variabilní přihrádky, jiné jsou patrové nebo jako jeden celek. Při nákupu těchto boxů je dobré sledovat, z jakého materiálu jsou vyrobené. Děti s nimi přihází často do styku a vkládáme do nich potraviny. Pokud jsou krabičky bez vnitřních rozdělovačů je dobré pro oddělení použít na jednotlivé svačiny papírové sáčky. Oproti igelitovým sáčkům a alobalu jsou pro přírodu snadněji odbouratelné. Krabičky rodiče ocení i u situací, kdy dítě dostane ve škole ovoce, ale hned ho nesní nebo ho chce přinést domů. Skvěle poslouží jako úložiště. Ona taková rozmačkaná švestka nebo meruňka mezi učebnicemi se špatně dostává pryč. Tuto vychytávku doporučujeme dětem prozradit. I když dospělým se zdá samozřejmá, tak dítě nemusí napadnout. Boxů je dobré mít doma více velikostí.

Látková taška na svačinu

Další možností jak zabalit svačinu jsou látkové sáčky - taštičky - kapsičky. Jejich velkou výhodou je ekologické hledisko a také to že po snědení svačiny nezabírají skoro žádné místo. Látkové tašky mají většinou vnitřní termo-izolační vrstvu. Díky tomu svačina neokorá, navíc se může použít na teplejší sváču, aby nevychladla. Větší textilní termotašky používají rodiče dětí, které nechodí na obědy a nosí si vlastní oběd do školy.

Náš Tip na termotašku na jídlo: Také jednu máme. Často ji kombinujeme s boxem, ale ještě více ji používáme na rodinné výlety a cesty. Skvěle se do ní balí řízečky či tousty. A v batohu se taška postupně scvrkává a nezabírá moc místa. Doporučujeme termo tašky zn. REISENTHEL, ale spokojeni budete s každou taškou z naší nabídky. Rozhodujte se podle velikosti.

Set boxu a láhve

Jednodušší, ale také celkově levnější je pořízení setu svačinového boxu a láhve. Další výhoda je, že dítě bude mít láhev a box v jednom designu. Stačí si vybrat.

Láhev na pití do školy

Nezanedbatelnou součástí svačiny je i zdravotně nezávadná láhev na pití. Děti si ve škole mohou dolévat vodu a mladší děti v družině mívají k dispozici i šťávu, proto není nutné dávat dětem velké láhve. Běžně stačí lahvička o objemu 0,5 – 0,7 l a i školní taška není pak tak těžká. Velké láhve se dětem mohou u některých umyvadel ve škole špatně dolévat, protože se nevejdou pod vodovodní baterii. Větší láhve (1 l) se budou hodit na sportovní tréninky, to je pro ně ideální využití.

 

Náš Tip láhve do školy: U nás doma má školák láhev 0,5 l i 0,7 l obě Zdravé láhve. Láhve střídáme dle délky výuky. Velká výhoda zdravých láhví je také dostupnost náhradních dílů. Po čase stačí vyměnit pítko či víčko a láhev je jako nová. Skvělé jsou také tritanové láhve. Jsou pěkné, lehké a velmi odolné. V naší nabídce najdete tritanové láhve pro děti od výrobce LittleLife.

Láhev Flip-Top Water Bottle; 550 ml

Termoláhev do školy

V poslední době jsou mezi rodiči a dětmi hitem také termolahve. Název by mohl evokovat využití v zimních měsících, ale věřte, že je využijete po celý rok. V zimě čaj vydrží dlouho teplý, v létě pití déle studené. Výrobci termolahví nabízejí velké množství variant a až neuvěřitelné množství náhradních dílů k lahvičkám.

Náš Tip na dětské termoláhve: Pro děti jsou velmi oblíbené PURA termoláhve, které velmi doporučujeme. Rostou s dětmi a jsou vyrobeny 100% bez plastů. Skvělé termolahve jsou také b.box a  Klean Kanteen, jejich termoláhve jsou velice kvalitní, pití vydrží teplé ještě déle.

 

Kapsičky na dětskou stravu

Kapsičky na dětskou stravu nejsou jen výsada malých dětí. Co si budeme povídat i školáci si na ní rádi pochutnají. Zde se vám vyplatí nekupovat mnohdy zbytečně předražené kapsičky, které větším dětem mnohdy nestačí. Pokud vaše dítě na kapsičkách ujíždí, vyplatí se vám znovu plnitelná kapsička. Pro školáky doporučujeme silikonovou kapsičku Squeasy, do které můžete dětem připravit pořádnou dávku přesnídávky, jogurtu či smoothie.

 

 

Design svačinových boxů a lahví je velmi rozmanitý a mnohdy jsou nabízeny i v setech s oblíbenými dětskými hrdiny. A jak je známo z nové lahvičky se pije vždy nejlépe. Všechny svačinové boxy, tašky, láhve a vychytávky do školy i na cesty si můžete prohlédnout v kategorii JÍDELNÍ POTŘEBY.

 

Tip závěrem

Děti potěší, když najdou u svačiny milý vzkaz, obrázek nebo i malý mls. Sice jejich úsměv neuvidíte, ale určitě tam bude a budou mít díky této drobnosti báječný den.