Chraňte oči svých dětí před zimním sluncem aneb Proč nosit sluneční brýle v zimě

V létě je pro nás nošení slunečních brýlí samozřejmostí, ale v zimě si je nasadí málokdo. Přitom i v tomto ročním období platí, že sluneční brýle pomáhají chránit oči před ostrým světlem a ultrafialovým zářením. Sluneční paprsky se navíc mohou odrážet od sněhové pokrývky a oslňovat. Proto jsou v zimě sluneční brýle stejně důležité jako v jakémkoli jiném ročním období. Věděli jste, že od 10 hodin dopoledně do čtyř hodin odpoledne je slunce nejvýše na obloze, a proto může být nejintenzivnější? Dávka UV záření je v tu dobu až 10x vyšší než ráno a v podvečer.

Kdy a proč dětem sluneční brýle rozhodně nasadit?

  1. Při outdoorových aktivitách na horách jako je např. lyžování nebo snowboarding.

Sluneční brýle totiž děti ochrání před silnými slunečními paprsky, ultrafialovým zářením a oslněním od sněhové pokrývky nebo od slunce, které se od sněhu odrazí. Navíc chrání oči před větrem a chladem, které mohou způsobit podráždění a suchost. Dalším bonusem je, že díky slunečním brýlím děti na sjezdovce lépe vidí na cestu.

  1. V autě nebo v jakémkoli jiném dopravním prostředku, kde může sluníčko děti oslňovat.

Když sedí připoutané v autosedačce, tak se ostrému slunci budou jen těžko vyhýbat.

Co možná nevíte...

Všimli jste si někdy, že když svítí sluníčko, tak chodíme se skloněnou hlavou a přivřenýma očima? Je to přirozená reakce našeho těla na přímý sluneční svit, který je škodlivý. Málo se ví, že odražené UV paprsky jsou neméně škodlivé a sníh odráží dokonce 80 % dopadajícího záření. Pro srovnání... vodní hladina odráží cca 13 % záření, suchý písek 15 % a tráva a půda méně než 10 %.

 

Proč děti chtějí sluneční brýle nosit?

Ochrana očí (která je pro dospělé nejdůležitější) děti moc nezajímá, ale sluneční brýle u nich bodují tím, že je to skvělý módní doplněk, kterým mohou zaujmout své okolí. Brýle navíc umí být i zábavné. Děti si s nimi mohou hrát třeba tím, že si je nasazují a sundávají. U toho zjišťují, jak tenhle „kouzelný“ předmět umí měnit svět okolo nich.

Je důležité pořídit sluneční brýle s certifikací?

Rozhodně.

  1. Certifikované sluneční brýle jsou bezpečné pro nošení a splňují přísné bezpečnostní standardy.
  2. Poskytují lepší ochranu očí před sluncem a ultrafialovým zářením než necertifikované sluneční brýle.
  3. Jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a jsou navržené tak, aby poskytovaly co nejlepší ochranu očí.

Doporučuji...

Já mám vyzkoušené a všemi deseti doporučuji sluneční brýle KiETLA vyvinuté francouzskými odborníky speciálně pro malé děti. Brýle značky KiETLA mají 100% UVA, UVB a UVC filtr (kategorie 4), filtr škodlivého modrého světla (Blue Blocker), odolná polykarbonátová skla (kvalitnější než akrylová skla), dostatečnou velikost skel (aby zastínila celé okolí očí), ultra lehký a ohebný rám, tenké a ohebné bočnice (aby netlačily za oušky) a spoustu dalších vychytávek. Navíc nemají panty, které by děti mohly rozlomit. Samozřejmostí je certifikace dle evropských norem EN ISO 12312-1:2013/A1:2015.

 Foto: náš miniCestovatel má na sobě starší model Kietla